středa 29. dubna 2015

Fotoseriál No.1: JV Asie chuťovými buňkami

One People- "Jedno člověčenství" -stránka z letového časopisu AirAsia
Následující výčet není ani úplný ani neodpovídá mému běžnému jídelníčku, spíše bych řekl, že je to taková mozaika jídel, která mne přiměla z nějakého důvodu vytáhnout fotoaparát a zmáčknout spoušť. Bohužel se přiznám, že mezi fotografiemi chybí většina tradičních jídel v dané zemi. Asi ne proto, že bych je neochutnal jako spíše proto, že jsem je jedl i několikrát za den a natolik mi zevšedněli, že jsem v nich nespatřoval nic zajímavého. Asi o všech jídlech bez výjimky mohu říct, že byla více či méně chutná, vlastně si za celý rok nepamatuji jídlo, které bych z nějakého důvodu nesnědl. I když pálivost některých jídel byla občas přes míru.

Pro lepší kulturní přehled jídla rozdělím podle navštívených zemí:

SINGAPUR 
foodcourt/hawker centers, kultura sdíleného stravování
highlights: nápoj z cukrové třtiny, čili krab, korejské barbeque, chendol...




POLOOSTROVNÍ MALAJSIE
nijak vzdálené Singapuru, hl. pravidlo- jídlo 3 krát levnější a mnohdy vyhlášeně dobré


BORNEO
tady u indiánů to občas byly lahůdky, jejichž názvy či složení jsem však úspěšně zapomněl
highlight: v bambusu připravované kuře


INDONÉSIE
tady se prostě jí na ulicích, které se každý den po setmění promění v dočasné "restaurace"
highlight: coffee luwak

 ČÍNA
vzhledem k chladnějšímu podnebí se stravování povětšinou posouvá z ulic do menších obyčejných restauracím podobných místností
highlight: Xian, čaj, knedlíky v Pekingu :-)


THAJSKO
ošuntělá podoba foodcourtů a pouliční pojízdné "hrnce" podobné indonésii
highlight: jednoznačně ovoce a nebývalé množství sladkých zákusků

1 komentář:

  1. Tak spoustu jídel bych taky ráda ochutnala...ale přiznávám zcela/dobrovolně, že bych na některá ze zobrazených neměla odvahu..co vím že bych dala je ovoce :-)))

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.