pátek 24. října 2014

WTA Finals

Poté co jsem dopoledne odevzdal studii porovnávající rozdílné pojetí lidské postavy v renesance a baroku (pokud máte chuť nahlédnout, sdílím). Poté ještě jedna blesková konzultace, oběd a dlouhá cesta na stadion.

První zápas hrála Šarapová s Radwanskou od půl druhé místního času. Zápas byl od začátku vyrovnaný, ale Ruska získávala navrch. V druhém setu za stavu 4-0 a 5-1 jsem byl naprosto přesvědčen, že Kvitová uhraje v dalším zápase alespoň set a tak postoupí do semifinále. Nicméně moji polští sousedé fandili tak urputně, až Polka zápas s Ruskou srovnala a dokázala vyhrát druhý set v tie-breaku. Předváděný tenis byl skutečně extraliga. Dlouhé výměny, agresivní hra na obou stranách. Ruska, jak je jejím zvykem, byla na kurtu svým vzdycháním snad i hlučnější než diváci o pauzách. Po chvíli se Polka přidala, a tak děvčata předváděla krásný, téměř pěvecký duet. Zápas zápas přesáhl tři hodiny hrací doby, už jsem byl v netrpělivém očekávání konce. Třetí sadu Šarapová opanovala a vyhrála zápas 7-5,6-7,6-2. Diváci podporovali vyrovnaně obě soupeřky a byly hluční a vytrvalí. Když se poté hrál druhý zápas, polovina odešla a bylo slyšet jen osamocené výkřiky a slabý potlesk. Jsem si jistý, že pokud jste se na zápas Kvitové dívali, určitě jste mě slyšeli.

Druhý zápas Kvitové s Wozniackou začal až po páté hodině a jak byl ten první krásný, tak na ten druhý se dívalo špatně. Ačkoli Kvitová začala slibně, pouze každý druhý míček skončil v kurtu. Hned ze začátku vzala Dánce podání, ale nedokázala náskok udržet. Dánka Wozniacká "pouze", ale zato stoprocentně, vracela míče. Byla vidět úmorná snaha a síla, jakou Kvitová do každého úderu dávala, ale celkový dojem ze hry byl jako druholigový zápas. Kvitová udělala takovou spoustu nevynucených chyb, až to začala být nuda. Wozniacká hrála na pohodu, protože postup do semifinále měla jistý. Při pohledu na snažení české tenistky jsem si vzpomněl na své zápasy ve stolním tenise, abych mohl dát Kvitové za pravdu, že typ hráčky jako je Caroline Wozniacká je asi nejhorší možný. Nějak to pasivně pinká, až to soupeřka pošle mimo. Přitom jí to do padá přesně do kurtu. Trochu tím trpí nejen ten aktivnější ze dvojice, ale i diváci. Zápas byl hotov po 69ti minutách. 2-6,3-6 Koukám na české zprávy a komentátor to shrnul hezky. Česká tenistka bohužel měla jeden ze svých dnů, kdy si je největší soupeřkou ona sama.

Být na Turnaji mistryň, vrcholu sezony ženského tenisu, a na vlastní oči vidět nejlepší tenisové krásky hrát nejlepší tenis (v prvním zápase jsem to štěstí měl, ve druhém už bohužel ne) je ohromný zážitek. Pohled na krásná evropská děvčata v šikmookém kontinentu je příjemný bonus. Singapur bude toto klání hostit až do roku 2018. Snad tu během té doby nevzbudí v místních vášeň k tenisu,který tu nijak populární není, neboť bychom se za pár let mohli dívat místo na Evropanky na Singapurky. A to by tak hezká podívaná nebyla. :-)


Ruská Maria

Polská Agnieszka




Česká Petra...





Dánská přemožitelka...


Předprostor stadionu,

...ten je chytře zapuštěný do země a terén je řešen v mnoha úrovních. Efektivní, rychlý přístup do hlediště.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.