úterý 31. března 2015

O počasí a politice

Srovnání, snad mohu říci, typického počasí v Praze a Singapuru. Jak je mým neblahým zvykem, článek jsem rozepsal před mnoha dny a až teď zveřejňuji. Podobně je to i s pohledy. (Ty už nosím napsané do schránky ani nechtějte vědět jak dlouho. Přinejhorším je přivezu osobně:-D) 

Překvapivé odhalení mi poskytl pohled do předpovědi na následující dny. V tomto "ročním období" je české počasí tomu singapurskému zřejmě úplně nejblíže, neboť rozdíl denních a nočních teplot je téměř totožný a to v porovnávaném případě činí 7°C. 


Den/noc 7°C pro obě města. předpověď pro 1. resp. 4.4.2015 www.accuweather.com


V singapurské oblasti končí období severovýchodního monzunu. Já však jsem stěží s to nalézt rozdíl mezi dobou mého červencového příletu a, řekněme, nyní. Mám dojem, že po příletu pršelo s větší pravidelností téměř každý den, zatímco teď prší jen ve vybrané dny. Na rady o nezbytném nošení deštníku stále při sobě jsem nikdy nedal. V prvních měsících jsem však občas promokl, zatímco nyní se mě déšť vyhýbá. Důvody ale mohou být hodně jiné než méně srážek v dobu, kdy se pohybuji venku :-D

Z hlediska teplotního je přibližně v tomto rovníkovém městě půlrok od února do června statisticky o jeden stupeň teplejší než zbylé období v roce. S překvapením a pobavením jsem dnes našel předpověď na serveru www.worldweatheronline.com, který se mě snažil přesvědčit, že dnešní teplota v Singapuru je až 37°C. Blbost. Zaplaťpánbůh historický rekord v tomto městě je jen 36,0°C, i když též v měsíci březnu, který se tím pasuje do nejteplejšího měsíce. Od nejvyššího teplotního rekordu v nejchladnějším prosinci jej dělí celé 2,2°C! Nejchladnější naměřená teplota byla 19,4°C a to v lednu. (http://en.wikipedia.org/wiki/Singapore#Climate)

Abych byl férový k našemu hlavnímu městu, podle srovnávání teplotních tabulek na wikipedii, nejvyšší červencová teplota v naší metropoli byla 37,8°C, nejvyšší lednová 17,3°C a naopak nejnižší (kupodivu naměřená v březnu) byla -27,6°C. (http://en.wikipedia.org/wiki/Prague#Climate)

Zatímco v Čechách děvčata pomalu barví vajíčka a chystají polštáře na své pozadí, ani v Singapuru na Velikonoce nezanevřeli a tak je na Velký pátek i tady státní svátek. V různorodosti místních státních svátků Singapur nemá ve světě konkurenci. Od hinduistického Deepavali (10.11.), budhistického Vesak (1.6.) muslimského Hari Raya (17.7. a 24.9.) a čínského nového roku (20.2.) po Boží hod vánoční a Velký pátek. Celkem 11 státních svátků a právě ten nadcházející bude, troufám si tvrdit, suverénně nejméně slavený. V ČR máme aktuálně 13 svátků, kromě Velikonoc a Vánoc však žádný není náboženský (Husa nepočítaje).

Tento týden Singapurem hýbe úmrtí jejího "otce zakladatele" Lee Kuan Yew (LKY) o kterém bylo nebývale hodně psáno v těchto dnech i v Čechách. Tento nejdéle vládnoucí premiér na světě byl v úřadu oficiálně 21 let, dalších minimálně 10 vládl ze zákulisí jako Senior Minister a od roku 2004 dodnes vládne Singapuru jeho syn Lee Hsien Loong. Po pondělním smutné zprávě ve městě zavládlo davové šílenství, metro jezdilo 24 hodin denně a lidé čekali až 7-mi hodinové fronty aby se přišli naposledy rozloučit. Nemohu se ubránit srovnání s reakcemi po úmrtí Václava Havla, které však byly ve srovnání s tímto autokratem "vlažné". Samozřejmě je to nejspíš dáno malou rozlohou města a snadnou dostupností, nicméně osobní potřeba každého Singapurce vyjádřit na sociálních sítích bezmezný dík vypovídá mnoho o tom, jaký obdiv u nich tento vůdce má. Netřeba dodávat, že jakékoli jiné, neoslavné, komentáře jsou nesmiřitelně cenzurovány. LKY nevěřil v universální platnost západních hodnot jako nadvláda jednotlivce a svoboda slova, nebo abych byl serióznější, nevěřil v jejich přenositelnost do východní kultury. To je otazník, kterého bychom si měli být vědomi a z dosavadní zkušenosti bych řekl, že právě kultura má za následek míru tolerance místních k jejich čínskému nebo singapurské politice. Nebo například evropský důraz na občanskou společnost. 

LKY politika byla v podstatě pevné ruky a ačkoli měla své stinné stránky (které jsou samozřejmě tabu) v podobě likvidace odpůrců a souzení bez soudů, dokázala Singapur nasměřoval k nebývalému ekonomickému úspěchu. LKY měl znalost jak své východní, tak západní kultury (studoval v Anglii) a byl přesvědčen o nefunkčnosti zavedení západní individualistickou civilizaci ve víceméně čínském mnohem více komunitním prostředí, které je také výrazně vychováváno k obdivu k autoritám, ať už v podobě rodičů nebo politických vůdců. Politická elita v jeho pojetí má v podstatě určovat společenské normy a tedy mediální kritika politiků podrývá jejich moc, což potažmo neblaze dopadá na společnost, které chybí řád. 

Tento singapurský politik našel mnohé obdivovatele mezi současnými politiky a asi nepřekvapí, že k nim patří například Putin nebo Janukovič. Singapurský režim v podstatě znamená (ekonomicky) prosperující alternativu k (naší) západní demokracii. Jako zázrakem se mu vyhýbají (nebo tak sahá moje znalost) nešvary rodinných a v podstatě jednobarevně ovládaných států. Korupce tu prakticky není. 

Nerad bych vystavoval soudy o Singapuru, přesto si myslím, že běda někomu, kdo by měl choutky něco z místního úspěchu přivést do vlastní země. Úspěch Singapuru naprosto specifický a možný díky souhře geografických a hlavně společenských střetů a je, myslím si, nepřenositelný. Osobní závěr, který si dovolím vznést: Ať si je Singapur se svou politikou, růstem HDP, mírou ekonomických svobod a občanských nesvobod Singapurem. Z dosavadních poznatků bych řekl, že Singapur je v některých ohledech pokrytecká země (město), které asi nejlépe odráží naší současnou konzumem řízenou společnost i když věřte, že v míře, o jaké u nás (naštěstí) zatím netušíme.

V České republice se máme- i když to tak mnohdy nevypadá a někdy bych si nejraději také hodil po mnohých našich představitelích vajíčkem- velmi dobře. Naší misí není, jak si myslí prezidentská kancelář, jít vstříc východním obchodním partnerům (DVtv 25.3. Kmoníček), ale rozvíjet vztahy v našem malém středoevropském regionu a chovat se zodpovědně vůči našim partnerům. Evropa a Česká republika nesoutěží v Čínou a potažmo ani Asií, nebojuje s muslimy ani nikým dalším. Bojuje sama se sebou a svými problémy, čímž se v podstatě sama pomalu vzdává svého postavení na světové scéně. Přešlapy představitelů České republiky v podobě účasti prezidenta na oslavách 9. května organizovaných státem, který s Evropou či alespoň její částí vede válku, a nebo nejednoznačná a těžko čitelná zahraniční politika zkreslují obraz naší země a dávají značné šrámy naší seriozitě a ochotě plnit a případně jít nad rámec spojeneckých povinností.

Rozhovory a komentáře k úmrtí LKY:
http://www.huffingtonpost.com/nathan-gardels/lee-kuan-yew-remembered_b_6920292.html?utm_hp_ref=world
https://sg.news.yahoo.com/singapore-son-lee-kuan-yew-passes-on-061040669.html
http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/63031/zemrel-lee-kuan-yew-otec-uspesneho-singapuru-patril-k-nejvlivnejsim-politikum-sveta.html
http://nedanim.cz/singapursky-zdravotni-socialni-system/
http://wishcrys.com/2015/03/23/mr-lee-kuan-yew-and-the-spectacle-of-death-the-first-twelve-hours-on-social-media/

1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.