pondělí 12. ledna 2015

Začátek dlouhého příběhu...

Kvůli čínskému internetu jsem nepřidal příspěvek už více než měsíc. Pokusím se to na následujících řádcích dohnat, i když to bude příběh dlouhý a možná chvílemi pro čtenáře nudný. Hlavní přínos blogu pro mě je uspořádání si myšlenek a zážitků, které se jinak ztrácí v záplavě těch nových. Rád uslyším Vaší odezvu nebo postřehy, protože zde prezentované názory jsou značně subjektivní a omezené, protože jsem pokryl pouze východní a relativně bohatou část této velké země.

Nejprve krátké zpětné zamyšlení o navštívených místech. Na celé cestě po Číně není mnoho měst, kam bych se rád podíval opakovaně. Ale Hong Kong, budu-li jej počítat k Číně, mezi ně rozhodně patří. Šanghaj je další živá metropole, která má svůj půvab, kulturní příležitosti a "osobní svobody" na čínské poměry nevídané. Rád bych se za pár let vrátil do Ningbo, protože budu zvědavý, jakým směrem se toto město bude vyvíjet a zda-li se jeho krása neztratí v populačním a stavebním boomu následujících let. Místa, která jsem nenavštívil a jsou na pořadu dne v případném dalším čínském výletě je (chudý) jih, provincie Sichuan, Yunnan,Tibet a oblast Taklamakan. Pokud se země zásadním způsobem nezmění, Peking není místo, kde se naše- na svobodu navyklé- člověčenství cítí příjemně. Jakkoli toto hlavní město bývá součástí každého výletu, příště bych si jím raději nekazil náladu :-)

První polovinu měsíčního pobytu budu popisovat zejména z mailové komunikace a bezprostředních poznámek, u té druhé, kdy mě doprovázela Markéta, to bude značně složitější a tak doufám, že dáme zážitky a postřehy dohromady společnými silami co nejdříve.

Navštívená místa a srovnání velikosti s ČR



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.